Felix Zubia
Felix Zubia

2022-06-14

Sukaldariak

Sukaldariak –

Doinua: frantses euskaldun bat

 

Mahaian ez daukat failo handirik,

gustukoa dut jatea,

baina gaurkoan beste aldera

egingo dut atakea.

Euskaldunontzat maila gorena,

zientzia eta artea,

sukaldaritza gehitxo dugula

ba al dago esatea?

 

Argiñano zen lehendabiziko

etorri zena etxera,

batzutan pozik ikusten dut nik,

garbi noa esatera.

Graziaz eta modu onean

osatzen baitu platera,

kopiak sartu ziren unean

hasi zitzaigun gainbehera.

 

Onddoen gisan ugaldu ziren

sukaldari txapeldunak,

amerikarrak, espainiarrak,

eta noski, euskaldunak.

Egunkaritan, lehiaketetan,

dauden guztiahaldunak,

saltsan guztien perrexil ere

bihurtu dira lagunak.

 

Izarraitzeko haize hoztua,

krabelinezko souflean,

erromeroaz atomizatuz

patata beltzen gainean.

Txirrita zaharraz akordatzen naiz

hori letzen dedanean,

ofrezimendu luzea baina

errezo motza azkenean.

 

Borobiltzeko eraiki zuten

Basque Coulinary Center-a,

berrikuntzaren, ikerketaren,

munduko toki liderra.

Goi  mailako graduak eta,

garapenaren masterra,

zientzia itxuraz kamuflatzeko

a zer hitz pila ederra.

 

Euskal Herria bihurtu zaigu

sukaldarien herria,

mundu hobe bat sortuko duen

lehendabiziko harria.

Nahiago nuke izango balitz,

esango nuke egia,

gure gazteek iker dezaten

hauek daukaten erdia.

Sukaldariak